Toipuminen


Onkohan niin, että sota on aina vallassaolijan aiheuttama, ellei poikkeusta. Poikkeuksia puolestaan yleisestikin löydettävissä, muutamia ainakin, tuosta vain.

Se, että sotaa ei tapahdu, eikä näkyvämmin isoa kahakkaa, ei vielä kerro, että kaikki olisi hyvin, vaan voi olla jopa heikommin. Esimerkkejä on tästäkin, aika isoja ja paljon.

Poikkeus vastuukysymyksiin voisi olla selkeä mahdottomuus kantaa vastuuta senhetkisyydestä, eikä tätä tietoa välttämättä ole hallintavastaavilla, eikä muut ehkä halua edes ajatella näin.

Ehkä liian iso systeemi voi olla mahdoton tässä mielessä, ellei kasvanut hyvin hitaasti, kohti kestävyyttä. Nykyään ajattelee, että nopeus on helposti myrkkyä, ja kun ei heti, niin sen pahempi. Mammutti-systeemisimmissä ei oikein muuta voi ajatella, ja toisaalta kun ovat vasten hektiikkaa, joka oikeasti vaikuttaa, niin ...

Kävi mielessä myös toinen yleinen ajatus, joka voi käydä tähän yhteyteen, puolustavaksi tekijäksi. Vaikka kokonaisasetelma olisi yleisesti jotenkin, niin tietyissä vaiheessa merkittävät perinne-tahot voi olla niin, ettei sovellettavaksi käy kuin senhetkisyys, joka palautuu tavanomaisempaan, ja tämä vaatii oman aikansa.

Jos jokin kansa on vaikka kärsinyt sodasta, tai selkeästä koettelemuksesta, ja tällainen on jäänyt elämään rakenteissa, ei samalla voi enää mennä. Toimintalamaantumien esiintyminen tuskin on aina vakiollista. Sodat tai muut ääriolosuhteet voivat muuttaa painotuksia.

Kansoja kohtaan voidaan asettaa hiukan eri odotuksia. Samoin eri yksilöitä kohtaan. Jotkin asiat tietää kohtuuttomaksi saman tien, ja silti voi mennä jotain pieleen huomaamatta. Uutta olisi selkeän ajallisen vaihtelun merkitys niin, että tällaisen huomioimattomuus on killeri.

Muutos on riski. Uusi tuo yllättävää. Näin jopa silloin, kun uusi on toivojalle toivottua. Uusi tulee taatummin tehtyä. Kun vielä odotukset eivät ole päivittyneet todellisuudentasalle, on selviämistoimet kynnyksellisempiä, ja voivat jopa lamaantua.

Toivotun tavoittaminen voi olla riski, jonka seurauksia voi joutua kantamaan muutkin.

Kommentit