Vieraan kulttuurin vaarat

Onkohan suhde vieraisiin kulttuureihin joskus oikeasti merkityksellistä? Kyseessä ei olisi vain jokin vaihtoehtoinen malli elää, jos kulttuuripiirteitä ajattelee kokonaisuutena.

Ehkä kulttuuria omaan nähden voi joskus ajatella kuin vieraseliöitä yksilön terveyden kannalta. Suurin osa mikrobeista voi olla ihan ok, mutta tietyissä tilanteissa, tiettyjä mikrobeja voi kartella jo pelkän vaiston perusteella.

Toimintamalli, jota vieras kulttuuri tarjoaa, voi olla sopimaton, ja jotta se olisi kestävä, täytyy sen oikeasti muuttua. Vaikka ei arvioijaan nähden täysin samaan, niin yhtä lailla toimivaan, jotenkin toisin.

Suhdetta kulttuureihin leimaa odotuksia, ja osa suhtautumisodotuksista voi painottua, miten tekevätkin. Enemmistö ei aina tässä merkkaa, joskaan enemmistö ei aina välttämättä kestävintä edusta.

Tietynlaiselle varautumiselle voi olla pohjaa, eikä kaikki ole välttämättä elämän kannalta kielteistä. Tietty varovaisuus ja rajat antavat tilaa yhteisemmällekin, ja jos suvaitsevaisuuspainostuksen takia täytyy kieltää realiteetit, voi painote kostautua.

Kommentit