Katja Ketun fintiaanit

Katja Kettu niminen ihminen kirjoittellut Amerikan fintiaaneista. On jänski asetelma, kun suomalaisia päätyy reservaatiin, eivätkä nämä voi olla intiaaneja, eivätkä normiväkeä.

Okei. Tietynlainen tapaa välinputoamisryhmä löydetty. Näitä erilaisia tapauksia löytyy, jos mistäkin. Eräänlaista irtolaisuuden tarinaa, irtolaisimmillaan.

Raamatun kertoma tapauskin lienee kokenut tätä elämän puolta, kun meni ilmaisemaan kettujen koloista, että niilläkin on luolansa, mutta ihmislapsella ei aina olisi.

Mitä irtolaisuus aitona sitten merkitsee. Taatusti erilaisempi lähtökohta, koska irtolaiset keskenään ovat ehkä vielä irtolaisempia toistensa suhteen, kuin irtolaiset suhteessa johonkin selkeästi tunnustettuun kuuluvaistoon, miten tuo tunnustus meneekin, kokonaisuudessa.

Jutusta tuli mieleen eräs yleinen tapa luoda kerrontaa, tehdä havaintoja ja myydä työn tuotoksia eteenpäin. Usein tarvitaan aika konkreettisia löydöksiä, että mielenkiinto herää, joksikin aikaa.

Irtolaisuuden ilmiö on asetelmana ikiaikainen, eikä vain ihmisille täysin kuuluva, vaikka ihminen voi olla varmaan irrallisempi kuin muut eläimet, tämän hetken eläimistössä.

Kokonaisuutta ja hyödyllisyyttä ajatellen näissä on jotain pulmaa. Ei oikein vakuuta.

Kommentit