Pähkinät


Pähkinät ovat kivoja. Jotkut. Etenkin jos aikaa uppoutua. Pähkinän ei tarvitse olla kummoinen.

Eilin tuli mieleen probleema siitä, miten pyyhkeen koko vaikuttaa siihen, miten nopeasti sen saa kuivaksi, tietyissä oloissa, kun pyyhkeeseen saatava imeytettyä nestettä, x litraa?

Probleema on sillä tavoin mielenkiintoinen, että ratkaisuun vaikuttaa tosi paljon erilaisia tekijöitä. Voidaanko edes rajata jotenkin ratkaisu-avaruutta?

Tälläisiin kysymyksiin ei toisaalta tarvitse vastata suoraan, vaan ne voivat jäädä pohdituttamaan kauemman aikaa.

Ensinnäkin pelkästään nesteen imeytystoimi voi vaikuttaa. Kysymystä tulisikin laajentaa, koskemaan koko toimintaa.

Millainen on se ratkaisutoimi, jota voi käyttää x litran kuivaamiseen pyyhkeellä niin, että pyyhkeen kuivatus on mahdollisimman nopea, olosuhteissa o_y?

Edelleen voi mennä kohden yleistä, vaikka pyyhkeessä pitäytyminen on hyvä valinta, ja probleemanakin kiehtova.

Jos ajatellaan nesteen poistoa erilaisilta pinnoilta, niin menetelmän haku on helppo laajentaa mielessä.

Kun huomio kiinnitetään vahvasti ympäristön olosuhteisiin, lämpötilaan, Auringon paisteeseen, tuuleen, ilman yleiseen kosteusprosenttiin, ... niin menetelmästöä on pakko taivuttaa, huomioiden sovellusympäristö.

Porkkanana kaikissa erikoistilanteista, jonkin vakiollisen tilanteen sijaan, syntyy tosiaan sovelluksen vääntämistä kohden tietynlaista tilannetta. Mikä sattu vakiollinen ratkaisu ei käy, jos huomioon tulee tosiaan tehokkuus, joka mitataan ajassa.

Tehoa voi siis mitata siinä, miten nopeati kuivaus toteutuu, ja miten nopeasti välineistö on uudelleenvalmis, saman toistamiseen. Ehkä vielä silloin, kun tilanne alkaa muuttua, jolloin välineistö menee tietyltä osin toiseksi, jolloin tulee mukaan kuivauksen prosessessuaalisuus.

Prosessuaalisuus puolestaan ehkä tietynlaista ajatellen, tai sitten sen tulee soveltua hyvinkin erilaisiin tilanteisiin, joilla kullakin omat parhaimmat sovellustavat, tapauskohtaisesti, huomioiden kuitenkin samalla jatkuvuus, kertarykäystavasta poiketen.

Voi olla myös rutiinisuoritusketjuja, ja yllätystarpeita, sekä suoritus-tapahtumien aloittamisia ja lopettamisia, selkeän aikataulutettuna, tai niin, ettei aikatauluista ole ollenkaan tietoa, tai aikataulutusta vähän miten sattu.

Havukka-ahoa, jotain teknisempää ajatellen. Asiaan voi suhtautua myös siivoojan vinkkelistä, jolloin korostuu sukupuolisuus, nykyhetken mukaisesti, teknisen ajattelun sijaan, vaikka tekniikasta ei voida tehdä irtiottoa.

Kommentit