Ilmaisutavoista

Riku Siivosen kolumni: Lukutaito oli historiallinen oikku, jota ei enää tarvita. ((https://yle.fi/uutiset/3-10763468))

Monesti tullut ajateltua eri lailla, vallitsevista kirjoitustavoista. Erilaisia kirjoitustyylejä onkin, eri yhteyksissä. Enemmän on kuitenkin kyseessä rajankäynti, ja odotusten kyseenalaistaminen.

Tuo KA koski joskus myös kirjoitettavia symboleita. Voisiko kirjoitettu olla jotenkin toisin rakentenut, kuin näillä perinteisillä kirjaimilla.

On kaavioita, kuvia, periteisestä "kirjain-kirjoittamisesta" poikeavaa. Mutta että olisi samanlaista symbolista rakentamista, kuin kirjaimilla, mutta kirjaimistoa voitaisiin ajatella vaihtoehtoisuuksiin vietäviksi.

Vaihtoehtoinen symboliikka-kirjoitus tarkoittaa, ettei tiety, helposti yhteinen rakentelu ole enää riittävä. Voi olla tilanteita, joissa vaihtoehtosymboliikka tuo merkittävää etua tuottamiseen, ja kuvatun lukemiseen. Silti ajatus on vaikea, vaikka kattavuutta ei ajateltaisi Kiinan kirjoitus-kielen vaikeuteen asti.

Nyt sitten on jo ehdotusta siitä, että symboliikasta alettaisiin luopua. Kirjoitteluun on kuulemma liittynyt vallankäyttöä. Se on huono juttu. Vähän outoa.

Jos kirjoittamiseen liittyy vallankäyttöä, se on nyt enemmän kaikilla. Valtaa tarvitaan, ja tosiaan jokaiselle, jolloin mennään kohden demokraattisempaa.

Jos tava-arvoisuus on ongelma, on löydettävä menetelmiä, joihin tasa-arvoisempaa ei voi liittää, tai sen liittämiseen on luotava kynnystä. Tästäkö kyse?

Vaikka ajatus ei liittyisi valtaan, niin suora hyppäys aivan muuhun, on tietysti jotain. Eiköhän sillekin vaihtoehdolle jää tilaa, vai ovatko nämä uudistukset aina poissulkevasti käsitettäviä?

Kommentit