Marjastuskokemuksia

Eilen metsässä, varovasti. Keskiviikkona tuli pieni flunssa, kun satoi, sääennusteesta poiketen, ja kylmetyin, vaikka yritin olla jatkuvasti liikkeessä, enkä siis keskittyä marjastukseen, vaan sienten etsintään. Ei riittänyt liike, sillä vähän väliä satoi, ja märkä maasto kasteli.

Tietyllä tapaa epäonninen keskiviikon reissu meni mönkään paitsi sateen, niin sateeseen varautumattomuuden takia. Ei lämmintä matkassa, ei huopahattua, jonka ostanut, ja lisäksi luulin, ettei sateenvarjoakaan, tosin tämäkin meni niin, että tuli kannettua se sateenvarjo, muttei käytettyä.

Flunssa aiheena on hyvä, koska sitä haluaisi, ettei ihan pienestä metsäyhteys katkea. Mietiskellyt teemaa viimeistään silloin, kun flunssa päällä. Viime yönä oli kurkku kipeä, kuten edelleenkin. Kokemuksena eilinen päivä oli opettava, kun liikkeellä heikossa kunnossa, siis varoen samalla rasittumasta liikaa.

Eilinen reissu oli käännekohta mustikan suhteen. Viime viikolla oli vielä ihan kerättävää mustikkaa. Kun puolukkaa ja mustikkaa samassa paikassa, kannattaa ensin kerätä mustikka, koska sen jälkeen on vapaampi saada puolukat.

Mustikoitten seassa ei puolukat haittaa, mutta puolukoitten seassa mustikat taas ei ole hyvä, säilyvyyden takia. Mustikoitten joukossa pikkumäärät puolukoita voivat vaan lisätä säilyvyyttä. Puolukoilta odottaa parempaa, eikä säilyvyysaikaa halua turmella.

Kun eilen taas mustikkaa ja puolukkaa, ajoittain jopa eri koneella, niin jälkeenpäin huomasin, että osa mustikoista oli liian pehmeitä. Pari litraa keräsin, ja meni selvitellessä syömäkelpoisia.

Mustikoita voi kerätä yllättävän pitkän ajan. Vaikka puolukat kypsyy tosi hitaasti, taitaa mennä niin, että puolukoiden keräysaika on lopultakin lyhyempi. En ole ihan varma.

Puolukassa se jännä tilanne, että eilenkin oli mukana jo melkein ylikypsää, ja toisaalta jossain kohdassa oli valkopinkkiä, siis liian raakaa kerättäväksi. Mustikat ovat kypsyydeltään usein samanlaatuisempia.

Jos puolukoita haluaa kerätä pitemmän aikaa, niin tulisi valita poiminta-alueet kypsyyden mukaisesti. Jo melko alussa voi saada kohtuukypsää, kun pääasiallisesti kerää mustikkaa.

Kommentit